Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

De man die Engeland had willen leren voetballen

7 oktober 2013

Ooit werd Xavi Hernandez in een interview gevraagd wie zijn grote voorbeeld was. Een vraag van niks, omdat de antwoorden altijd zo voor de hand liggen. ‘Matt Le Tissier,’ antwoordde Xavi. ‘Hij passeerde zeven, acht verdedigers. Niet door te rennen, maar door er gewoon voorbij te lopen.’

Zelden is een voetballer accurater beschreven – en God, er zijn wat pogingen gedaan. Le Tissier, eeuwige ster van Southampton, was lang voor Bergkamp, Zola en Cantona de man die het Engelse voetbal van binnenuit probeerde te civiliseren. Hij, opgegroeid op Guernsey, speelde wat ze in Engeland lange tijd ‘continentaal voetbal’ noemden. Verzorgd, bal aan de voet, dribbels en korte passes.

Iemand schreef: ‘Le Tissier zien spelen was als een zuchtje toekomst over je wang voelen glijden.’

Acht wedstrijden speelde Le Tissier voor het nationale team, dat hadden er 108 kunnen zijn als zijn grootheid tijdig was erkend, en hijzelf niet zo’n moeizaam figuur was geweest.

Sinds dit seizoen voetbalt hij weer, ver weg, op Guernsey. Twintig kilo zwaarder, kaal en zonder ambitie, maar nog altijd met een gevoel in z’n voeten waar ze in Engeland al tachtig jaar om verlegen zitten. Kijk naar Le Tissiers doelpunt van 24 oktober 1993, denk aan Xavi en aan acht nietige interlands en begrijp waarom het nooit echt wat kan worden met het Engelse voetbal: geen oog voor genieën.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: ,

Nog meer blogs van Frank Heinen

Lees alle blogs van Frank Heinen >

Frank Heinen