Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

De prijzige principes van Oeki Hoekema

17 oktober 2013

Oeki Hoekema is tegenwoordig directeur van een bedrijf dat in koelkasten handelt. Mooie business, koelkasten. Mooie baan ook, directeur.

Misschien herinnert u zich Oeki Hoekema als de man die ooit 1 interland speelde, tegen Luxemburg. Of als voetballer met een gekke naam.

Echter, de belangrijkste bijdrage van Oeki Hoekema aan de voetbalgeschiedenis is zijn politiek bewustzijn. Hoekema kwam uit een politiek bewuste familie: zijn vader zat lange tijd vast omdat hij deelname aan de politionele acties in Nederlands-Indië weigerde.

Ooit weigerde Oeki met Den Haag te voetballen tegen het Hongaarse Honved, uit verzet tegen de communistische dictatuur. Destijds dwong het ADO-bestuur hem toch te spelen, maar in 1978, toen hij op de nominatie stond om mee naar Argentinië te gaan. Toen hij onder zijn ploegmaats een handtekeningenactie hield om het WK te boycotten, haalde hij precies een handtekening op: zijn eigen.

In reactie op Hoekema’s actie, maakte Van Hanegem Oeki in een column belachelijk. En toen journalisten aan bondscoach Ernst Happel vroegen wat hij ervan dacht, antwoordde hij: ‘Wat kunnen mij die mensenrechten schelen.’

Oeki Hoekema ging niet naar Argentinie. Hij werd geen legende, in tegenstelling tot Van Hanegem en Happel. Oeki Hoekema werd directeur van een bedrijf dat in koelkasten handelt. Niet erg, zei hij: ‘Ik heb een principiële opvatting en die is niet te koop.’

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: ,

Nog meer blogs van Frank Heinen

Lees alle blogs van Frank Heinen >

Frank Heinen