Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

De voorganger van Ron Vlaar

4 november 2013

Steeds als ik bij Match of the Day Ron Vlaar in het hart van de Aston Villa-defensie zich een slag in de rondte zie verdedigen, denk ik aan Tommy Ball. Soms ook aan Ron Vlaar zelf, maar toch meestal aan Tommy Ball. Tommy Ball is Ron Vlaars voorganger. Of hij erg goed was, weet ik niet, maar dat doet er niet toe.

Tommy Ball was de voorstopper van Aston Villa toen die club op 10 november 1923 met 1-0 van Notts County won. Een dag later werd hij doodgeschoten door zijn huisbaas, ex-politieman en Eerste Wereldoorlog-veteraan George Stagg. Stagg verhuurde een deel van zijn Somerville Cottages aan Brick Kiln lane in Birminghame, onder aan Tommy. Die liet zijn hond en zijn kippen vrij in de tuin lopen, zeer tegen de zin van zijn huisbaas.

Er moet iets gebeurd zijn ā€“ misschien blafte de hond wel gewoon hard en doordringend. Dat doen ze soms, honden.

Later zou Stagg verklaren dat hij Ball alleen maar wilde laten schrikken. Desondanks werd hij ter dood veroordeeld ā€“ een straf die in tweede aanleg werd ingetrokken. Stagg werd ontoerekeningsvatbaar verklaard en stierf bijna een halve eeuw na zijn fatale daad, in een Birminghams gesticht, 87 jaar oud.

Daarom moet ik altijd aan Tommy Ball denken als ik Ron Vlaar zo goed zā€™n best zie doen. En hoe prettig het is, dat voetballers tegenwoordig geen huisbazen meer hebben.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: ,

Nog meer blogs van Frank Heinen

Lees alle blogs van Frank Heinen >

Frank Heinen