Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

De zwarte George Best

29 april 2013

Op 29 september 1995 vinden politieagenten in een kleine benedenwoning in Leeds het stinkende lijk van Albert Johanneson.

De woning staat op naam van Trevor Johanneson, Alberts broer. De Johannesons groeiden op in een township aan de rand van Johannesburg. Pas op zijn achttiende begon Albert te voetballen. Een leraar van school prees hem aan bij verschillende Engelse clubs en Albert vertrok, naar Leeds. Hij was een van de eerste zwarte voetballers in Engeland. En een van de beleefdste: Albert voelde zich niet geheel welkom in het volledig blanke Leeds-elftal en sprak zijn medespelers consequent met ‘Sir’ aan.

In Leeds groeide Albert Johanneson uit tot de Wizard of the Wing, eentje bovendien die in tweehonderd wedstrijden maar liefst 72 keer scoorde. Toch werd hij geen vedette, geen held, geen legende. Daarvoor was Albert Johanneson eenvoudig te  bescheiden, te verlegen. Het aanhoudende racisme dreef hem uiteindelijk in de armen van sombere gedachten. En die duwden hem dan weer naar de fles. Hij belandde in daklozencentra. Toen een Leeds-fan op een dag een man in een doos zag liggen en die man herkende als de Wizard of the Wing, liet hij hem een tijdje in een verlaten hotellobby slapen. Aan het eind van zijn leven trok hij bij zijn broer in. Vanaf die dag zopen zij samen. Tot 29 september 1995.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: ,

Nog meer blogs van Frank Heinen

Lees alle blogs van Frank Heinen >

Frank Heinen