Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Doe wat je kunt

2 februari 2018

Een beetje voetbalclub heeft een eigen museum. In die musea staan oude schoenen in een vitrine, er hangt een shirt achter glas en je kunt er op de foto met een replica van een lang geleden gewonnen beker.
Een tijdje geleden was er in het museum van Internazionale een tentoonstelling die helemaal gewijd was aan Armando Picchi. Ik googelen. Foto’s van een man met een neus als een halve geodriehoek en een bleke huid die strak over de ver uitstekende jukbeenderen gespannen was.
Armando Picchi bleek, ver voor mijn geboorte, aanvoerder te zijn geweest van Internazionale. Het grote Inter, het team dat drie keer landskampioen werd, twee Europacups won en ook nog een wereldbeker. Herrera als trainer. Catenaccio.
In een filmpje op Youtube noemde de voice-over hem de ‘tactische en morele leider’.
Wat dat betekende, begreep ik niet. Niet direct.
Picchi’s loopbaan eindigde op 6 april 1968, in Sofia, tijdens zijn twaalfde interland. Hij brak zijn bekken, werd trainer en stierf jong.
Na zijn overlijden openden Picchi’s familieleden een la in z’n bureau, dat met studieboeken was bezaaid – want wanneer hij vrij was, leerde de captain talen. Niet omdat hij dat leuk vond, maar omdat zijn dagen bezaaid waren met tijd en die tijd goed besteed diende te worden.
Er lagen brieven in de la. Brieven van mensen zonder werk, mensen zonder huis, van gevangenen en van ouders van kinderen in nood. Het waren dankbrieven. Al die briefschrijvers had hij geholpen, met geld, raad, contacten. Onder de stapel brieven lag een dagboekje. Op een van de laatste pagina’s, kort voor zijn dood beschreven, stond, in een net wat grotere letter dan de rest van de tekst: ‘Doe wat je kunt.’

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Nog meer blogs van Frank Heinen

Lees alle blogs van Frank Heinen >

Frank Heinen