Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Een achterstevorenstrafschop

23 juni 2017

Het gebeurt helemaal aan het eind van de aanloop. De speler vertraagt, draait zijn lichaam honderdtachtig graden en in een beweging zo vloeiend als in deze onnatuurlijke houding maar mogelijk is, veegt hij de bal met zijn hak richting het doel.

De doelman kijkt toe hoe de bal in het net verdwijnt. Pas als er overal om hem heen een bozig rumoer opsteekt, keert zijn bewustzijn langzaam terug. Dit was een penalty en hij, keeper van het nationale elftal van Libanon, had die penalty moeten keren.

Op het moment dat Theyab Awana op 17 juli 2011 voor even wereldberoemd werd met zijn achterwaartse penalty, stond hij bekend als een van de grootste voetbaltalenten van eigen bodem die ze in de Verenigde Arabische Emiraten ooit hadden aanschouwd. In een land dat gewend was alles aan te schaffen van over de grens, ook goede voetballers, waren spelers uit de eigen jeugd even zeldzaam als naaldbomen in de woestijn. Als jeugdproduct van een van de traditionele topclubs Baniyas belandde Theyab in het nationale team.

Een club in Europa, een grote, wie weet, zou slechts een kwestie van tijd zijn. Om zo’n club te verleiden, moest hij opvallen. Vandaar die penalty, misschien. Het was de 6-2 in een wedstrijd die uiteindelijk in 7-2 zou eindigen. Maar dat maakte Theyab Awana al niet meer mee. Direct na zijn penalty werd hij door bondscoach Katanec gewisseld, maar niet voor hij ook een gele kaart gekregen had – niet voor een overtreding van de regels, maar gewoon: omdat hij zich als een vervelend mannetje had gedragen.

Bondscoach Katanec zei na afloop: ‘Dit heeft met respect niets te maken.’

Twee maanden na de wedstrijd tegen Libanon verongelukte Theyab op de Sheikh Zayed-brug in Abu Dhabi, op de terugweg van een trainingskamp met de nationale ploeg. Hij was pas 21 en de backheel-penalty bleef voor altijd zijn enige interlanddoelpunt.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog:

Nog meer blogs van Frank Heinen

Lees alle blogs van Frank Heinen >

Frank Heinen