Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Europese velden

27 februari 2012

In het boek waar ik de laatste maanden het meest in lees, staan nauwelijks woorden. Jarenlang reisde fotograaf Hans van der Meer kriskras over het continent, hield halt bij trapveldjes, heuse voetbalvelden, stukken zand, braakland, grindveldjes, knollenvelden en drukte af op het voor miljoenen mannen mooiste moment van de week: de wedstrijd van de zondagochtend.

Zijn motto is ‘As far away as possible from the Champions League.’

Het zijn foto’s om eindeloos naar te staren, zoekplaatjes, steeds weer ontdek je een detail dat je de vorige keer was ontgaan. Neem die foto uit Bradford, waarop een man vanuit zij deuropening naar een potje voetbal staat te kijken. Naast hem zijn hond. Is die man voetbalfan? Staat hij er iedere week of hoopte hij gewoon op de foto te komen?

Of die foto uit Saint Chamas: de tijd is gestold vlak voor het moment van de vrije trap. Het muurtje bestaat uit drie man. In plaats van hun handen voor het kruis te houden, hebben de spelers de armen om elkaars schouders geslagen, alsof hen geen vrije schop maar een foto staat te wachten. Waarom? Waarom zo?

De mooiste foto’s zijn die waar de actie zich nét buiten beeld afspeelt, zoals die in Salon de France, in de schaduw van de dorpskerk. De doelman staat op de rand van z’n zestien, werkloos, handen in de zij. Naast het doel staat meneer pastoor, vers uit de mis. Je kunt het niet helemaal goed zien, maar het lijkt er sterk op dat hij zijn handen gevouwen heeft.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: ,

Nog meer blogs van Frank Heinen

Lees alle blogs van Frank Heinen >

Frank Heinen