Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Het laatste doelpunt van Massimiliano Catena

9 maart 2015

Massimiliano Catena groeide op bij Torino, speelde er zelfs in het eerste, maar brak nooit door. Hij miste het niveau, simpel zat.
Catena vertrok, eerst naar Reggiana en later naar Cosenza. Daar, in Zuid-Italie, voelde hij zich werkelijk thuis. In de Serie B groeide hij uit tot een gewaardeerde basisspeler en af en toe dacht hij weer stiekem aan de Serie A; hij was tenslotte pas 23 jaar.
Zo ver kwam het niet: op 27 september 1992 speelt Cosenza thuis tegen Ternana. Lang blijft het 0-1, smadelijk verlies lijkt onafwendbaar. De fanatieke jongens op de Curva Nord zwijgen en schelden wat binnensmonds.
Her en der staan er al wat toeschouwers op om naar huis te gaan.
Dan, in de blessuretijd, scoort Massimiliano Catena met een schitterend afstandsschot de gelijkmaker. In een lange sprint steekt hij het hele veld over, om zich in de armen van de jongens aan de Curva Nord te storten.
Als het spel weer hervat wordt, veegt Massimiliano Catena snel een traan van zijn wang.
Een paar dagen later. Massimiliano is in het ziekenhuis geweest, bij zijn vader Monaldo.
De oude Catena heeft kanker, het ziet er slecht uit. Massimiliano zit een tijdje bij z’n bed en rijdt dan terug naar Cosenza.
Daar komt hij nooit aan.
Het stroomt van de regen, die eerste oktober 1992. Het verouderde wegdek ligt er hier en daar verraderlijk glad bij. Tussen Albanese Spezzano en Tarsia mist de middenvelder een bocht, zijn Golfje schuift tegen een vangrail en Catena wordt uit de auto geslingerd. Hij sterft ter plekke.
Enkele jaren na Catena’s dood wordt de Curva Nord van Cosenza herdoopt tot de Massimo Catena tribune.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog:

Nog meer blogs van Frank Heinen

Lees alle blogs van Frank Heinen >

Frank Heinen