Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Kerstmist

13 maart 2018

Het mist flink in Londen, op Eerste Kerstdag 1937. Op Stamford Bridge spelen Chelsea en Charlton Athletic tegen elkaar. In het doel bij de bezoekers staat een jonge keeper, of zoals een lokale journalist hem omschrijft: een sandy-haired acrobat who never lost his enjoyment for the game or the gratitude to it for pulling him out of the mines.
Bij rust staat het 1-1. Na de pauze, als Charlton sterker wordt en de mist dikker, als soep waarin je vergeet te roeren, krijgt Sam Bartram nauwelijks nog wat te doen. Er bestaat een foto van die tweede helft, waarop je hem ingespannen in het grijze niets ziet staren, in de houding van een kind dat vanaf de kade uitkijkt naar de stoomboot van Sinterklaas.
Dan, na een minuut of twintig, wijken de dikke mistplakken uiteen om een gestalte door te laten. Sam Bartram zakt nog wat verder door zijn knieen. Daar komt hij, de Chelsea-spits, nu moet hij laten zien wat hij-…
‘What on earth are you doing here?’
Sam heeft het goed gehoord. De vijandelijke aanvaller vraagt wat hij hier in godsnaam doet. Nu pas ziet hij dat de schim die op hem toegelopen komt een pet draagt, en een uniform dat Sam bekend voorkomt.
‘The game has been suspended fifteen minutes ago,’ roept de agent.

Sam Bartram was 22 jaar en 623 wedstrijden lang keeper van Charlton Athletic. Hij werd bekend als de beste keeper die nooit voor Engeland keepte en bij zijn afscheid noteerde de Daily Mirror: ‘He made an easy save look good, a good save look great and a great save look miraculous.’
Sinds 2005 staat hij in brons op de stoep voor The Valley, het stadion van Charlton, met een bal in zijn hand. Weer of geen weer.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog:

Nog meer blogs van Frank Heinen

Lees alle blogs van Frank Heinen >

Frank Heinen