Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Verrijzenis

27 november 2017

Zoals de dood er is gekomen door een mens, zo is ook de opstanding uit de dood er gekomen door een mens.
Korintiƫrs 15:21

Er was eens een jongen die een doelpunt maakte in een halve finale van het WK, stierf, om tien minuten later het veld weer in te lopen en nog lang en gelukkig te leven. Die jongen heette Juan Hohberg. Zijn vader was ooit van Duitsland naar Argentiniƫ verhuisd, om daar een ranch te beginnen. Zijn zoon werd een groot voetballer: in twaalf seizoenen voor clubs als Rosario Central en Penarol scoorde Juan 277 doelpunten, en voor het nationale team van Uruguay deelde hij de voorhoede met legendarische types als Ghiggia en Schiaffino.

Op het WK van 1954 was Uruguay titelverdediger. Juans eerste wedstrijd was pas in de halve finale, tegen Hongarije. In Lausanne nam Uruguay het op tegen het grote Hongarije van de Magische Magyaren Puskas en Kubala. Hohberg en zijn team hadden het zwaar, maar na een 2-0 achterstand kwam de wereldkampioen van 1950 toch nog terug tot 2-2. Beide goals waren afkomstig van het precisie-instrument onder aan het rechterbeen van Juan Hohberg. Na de 2-2, in de 86ste minuut, stormden de Uruguayanen uit alle hoeken en gaten op hun spits af om hem te omhelzen.

Tijdens die viering stikte hij.

En terwijl zijn medespelers om medische bijstand gebaarden, viel het juichende stadion supporter voor supporter stil.

Op Youtube staan beelden van de hartmassage die Hohberg krijgt van Uruguays fysio Carlos Abate. Op die beelden is Hohberg, technisch gezien, overleden. Vijftien seconden moet hij dood zijn geweest, terwijl de wedstrijd zich lamgeslagen naar het eindsignaal bewoog. En terwijl Uruguay onthoofd aan de verlenging begon, waren oplettende supporters getuige van een verrijzenis. Achter het doel stond Juan Hohberg op en liep wat onvast het veld weer in.
In de verlenging scoorde Sandor Kocsis twee keer voor Hongarije, en Uruguay verloor de halve finale. Drie dagen later speelde het land tegen Oostenrijk om de derde plaats en verloor weer, met 1-2. Het enige doelpunt werd gemaakt door Juan Hohberg.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: ,

Nog meer blogs van Frank Heinen

Lees alle blogs van Frank Heinen >

Frank Heinen