Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Afscheid van het Zuiderpark

21 februari 2012

Vanaf mijn achtste nam mijn oom Chris, die geen echte oom was maar een vriend van mijn vader, mij twee keer per jaar mee naar het voetbal. We gingen altijd naar ADO-Sparta en Sparta-ADO. Waarom juist die wedstrijden weet ik niet, misschien omdat de clubs in die tijd ongeveer even sterk waren.

Er werd wat gevloekt op de staantribune in het Zuiderpark in fraai plat Haags. Het waren de jaren dat ADO-back Theo van den Burch “effu krètu Theo” kreeg toegeschreeuwd bij een mislukte kopbal. Begin 1972 nam oom Chris mij voor de verandering mee naar ADO-Ajax. Wat ik voor hem verborgen had gehouden was dat ik intussen door Ajax’ Europacupsuccessen van ADO-fan Ajax-fan was geworden en het geweldig vond om Johan Cruijff voor het eerst echt te kunnen zien spelen. Hij werd voor de wedstrijd ook nog eens gehuldigd als Europees voetballer van het Jaar. Het stond 1-1 toen Cruijff kort na rust op links de bal kreeg uit een verre trap van Ruud Krol en met één beweging langs verdediger Kees Weimar tikte. Van buiten het strafschopgebied schoot hij de bal met een boog schitterend over keeper Ton Thie, die iets te ver voor zijn doel stond. Ik juichte in een doodstil vak met ADO-supporters.

“Wah hep jè nâh bè ju, Chris?” zei een van mijn ooms tribunekennissen verbaasd. Ik verstijfde en oom Chris keek me zwijgend aan.

Nooit ben ik daarna nog in het Zuiderpark geweest.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Nog meer blogs van Frank van Kolfschooten

Lees alle blogs van Frank van Kolfschooten >

Frank van Kolfschooten