Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Ga benen amputeren!

18 januari 2011

Een beetje scheidsrechter laat kwetsende spreekkoren gewoon over zich heen komen. De Amsterdamse hoogleraar geneeskunde Isidore Snapper, die in de jaren twintig en dertig wedstrijden floot in de hoogste klasse, gaf het goede voorbeeld.

Zijn zoon Ernst, die vaak meeging naar wedstrijden, vroeg waarom hij bleef fluiten naast zijn steeds drukkere werk. Snapper antwoordde dat het gezond was om één keer per week over een veld te rennen. Hij vond het bovendien een heilzaam tegenwicht tegen de lof die hij doordeweeks kreeg als beroemde professor. “Op zondag wordt er tegen me geschreeuwd en gescholden als ik een beslissing neem die de fans niet bevalt. Die beledigende taal is precies wat ik nodig heb om bescheiden te blijven.”

Bij een wedstrijd in de provincie wekte Snapper een keer de woede van het thuispubliek. Hij had geconcludeerd dat de keeper de doellijn moest zijn gepasseerd toen deze met bal en al om zijn as was gedraaid om aanstormende tegenstanders te ontwijken. “Ga naar huis en ga benen amputeren!” schreeuwden de supporters. “Laat die fluit uit je mond tot je verstand van voetbal hebt gekregen!” Het bleef 0-1 en de politie moest Snapper en zoon ontzetten uit de kleedkamer. “Ernst”, zei hij tegen zijn zoon op weg naar huis, “ik heb alle training en beledigingen weer gehad die zo goed zijn voor mijn gezondheid en bescheidenheid. De komende week kan ik mijn werk weer prima aan en zondag ga ik mijzelf opnieuw opladen met een portie beweging en gescheld.”

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Nog meer blogs van Frank van Kolfschooten

Lees alle blogs van Frank van Kolfschooten >

Frank van Kolfschooten