Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Heilige lijst

26 oktober 2011

Ik ben gek op lijstjes. Minder gelukkig word ik van onvolledige lijstjes. Elk jaar weer blader ik in het nieuwe deel van ‘Oranje Toen en Nu’ van Matty Verkamman en Taco van den Velde naar de heilige lijst met geboorte- en overlijdensdata van Nederlandse internationals.

Daarin ontbreken tot nu toe de overlijdensdatum van Hans Blume, aanvaller van Quick Nijmegen, die in 1907 één interland speelde, en die van Barend van Hemert, keeper van DFC, die in 1914 één keer het doel van Oranje verdedigde. Van Hemert, ‘fout’ in de oorlog sagt Verkamman, is tussen 1943 en 1945 overleden volgens de lijst. Naar het oorlogsverleden van de reusachtige Barend van Hemert heb ik recent wat onderzoek gedaan. Deze maand kreeg ik bericht dat hij in de mist van het krijgsgeweld is verdwenen en dat officieel is vastgesteld dat hij tussen 5 en 17 januari 1945 moet zijn overleden in Warschau, preciezer zal de datum nooit worden.

Nog één echt vraagteken over op de heilige lijst. Na een half uurtje googelen had ik ook Henri Johan (Hans) Blume te pakken. Over zijn overlijden stond op 27 januari 1978 een bericht in de ‘Sydney Morning Herald’. Maar is dat ook zijn overlijdensdatum? Om dat te weten te komen moest ik 30 Australische dollars betalen. Zo gek ben ik nu ook weer niet op volledige lijstjes. Matty Verkamman mag de link van me overnemen in ruil voor deel 11 van ‘Oranje Toen en Nu’, dat binnenkort verschijnt.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Nog meer blogs van Frank van Kolfschooten

Lees alle blogs van Frank van Kolfschooten >

Frank van Kolfschooten