Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Hup Ajax 2

29 april 2019

De KNVB is Ajax maximaal ter wille geweest om de ploeg zoveel mogelijk rust te gunnen voor de Champions League. Alleen bij de Bekerfinale tegen Willem II, aanstaande zondag 5 mei, is dat niet gelukt. Tussen die wedstrijd en de tweede halve finale tegen Tottenham zitten maar twee rustdagen en dat kan grote gevolgen hebben voor het resultaat. Voetbalvernieuwer Raymond Verheijen becijferde in 2012 op basis van diepgravend onderzoek dat voetbalteams na een wedstrijd drie rustdagen nodig hebben om de volgende wedstrijd optimaal te kunnen presteren. Als de thuisploeg twee rustdagen heeft gehad en de uitploeg drie, gaat de gemiddelde kans op winst voor de thuisploeg met 38,5 % omlaag, de kans dat de tegenstander met een gelijkspel vertrekt 21,0 % omhoog, terwijl de kans op winst van de uitploeg met 47 % stijgt. Dat zijn verontrustende cijfers als je weet dat het halen van de Champions League-finale Ajax nog eens 15 miljoen euro oplevert. Marc Overmars wil wel honderd buikschuivers maken als hij dat bedrag binnenhaalt. Ajax doet er dus verstandig aan om tegen Willem II zo min mogelijk basisspelers op te stellen of zelfs Ajax 2 te sturen. Gun ze in Tilburg ook eens een succesje voor het eerst sinds 1963.

Intussen kan Ajax zelf aanstaande dinsdag al profiteren van het rustdageffect in de uitwedstrijd tegen Tottenham. Want de Spurs hebben afgelopen zaterdag nog moeten spelen tegen West Ham en hebben dus maar twee rustdagen gehad, waardoor ook voor de eerste halve finale bovenstaande percentages gelden. Spoiler: dit soort statistieken bieden helaas geen garanties voor de toekomst.

 

PS 

Het rustdageffect haalt wel wat glans af van Ajax’ 1-4 droomzege uit bij Real Madrid. De Madrilenen speelden voor de wedstrijd tegen Ajax een reeks van liefst drie wedstrijden waar steeds maar twee rustdagen tussen zaten. Real liep dus op zijn tandvlees toen de jonge Ajax-ploeg neerstreek in Bernabéu.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: ,

Nog meer blogs van Frank van Kolfschooten

Lees alle blogs van Frank van Kolfschooten >

Frank van Kolfschooten