Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Jordanië wereldkampioen

23 oktober 2013

Je zal maar een column moeten schrijven na de voetbaltreurnis van Celtic-Ajax. Dan maar de woestijn in. Ik heb er nog niemand over gehoord, maar er is een reële kans dat de zandbakbewoners van Jordanië volgende maand wereldkampioen voetbal zijn.

Officieus dan. Dat zit zo. In 1872 waren er maar twee officiële landenteams: Engeland en Schotland. Hun eerste wedstrijd eindigde in 0-0. Engeland won de tweede wedstrijd en werd zo de eerste onofficiële wereldkampioen, opgevolgd door Schotland nadat het een keer wist te winnen van de Engelsen. Deze landen wisselden lange tijd stuivertje, tot er meer nationale voetbalteams kwamen die de titel pakten. Door de vele titels behaald in de 19de en begin 20e eeuw is Schotland nog altijd koploper op de lijst van landen met de meeste onofficiële wereldtitels. Nederland staat daarop vierde.

Voorafgaand aan de WK-finale van 2010 tegen Spanje was Nederland voor de 49e keer onofficieel wereldkampioen. Die titel raakten we kwijt door de finale tegen Spanje te verliezen: een dubbele nederlaag dus. Van Spanje ging de titel naar Argentinië, Japan, Noord-Korea, Zweden, en weer Argentinië. En op 16 oktober 2013 pakte Uruguay de titel door Argentinië met 3-2 te verslaan. Op 13 november speelt Jordanië thuis tegen Uruguay de eerste van twee playoff-wedstrijden voor het WK in Brazilië. Mocht Jordanië winnen dan kan Uruguay de titel een week later in de thuiswedstrijd heroveren. De hele geschiedenis van onofficiële wereldkampioenen is te vinden op www.ufwc.co.uk. Zinloze voetbalkennis troost.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Nog meer blogs van Frank van Kolfschooten

Lees alle blogs van Frank van Kolfschooten >

Frank van Kolfschooten