Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Snacken op het Johan Cruijffplein

22 februari 2018

Het Stadionplein gaat dus in maart het Johan Cruijffplein heten. Over de historische rechtvaardiging daarvoor van de gemeente moest ik toch even nadenken. Die luidde dat Cruijff in het Olympisch Stadion grote triomfen heeft gevierd met Ajax en het Nederlands elftal. Zo scoorde hij daar bijvoorbeeld in 1966 voor Ajax in de beroemde mistwedstrijd tegen Liverpool (5-1) en won hij er in 1972 met Ajax de Wereldbeker tegen Independiente (3-0). Maar daar staat tegenover dat Cruijff in het Stadion ook diverse vernederingen heeft ondergaan. In 1966 stuurde scheidsrechter Glöckner hem in de interland tegen Tsjechoslowakije van het veld nadat Johan hem in het gezicht had geslagen. Het was ook de locatie van de 0-8 nederlaag tegen Bayern München in Cruijffs afscheidswedstrijd in 1978. En na zijn comeback verloor hij er in zijn Feyenoord-seizoen in 1983 met 8-2 van Ajax.

Sterker was het geweest als de gemeente Johans warme relatie met de beroemde FEBO-snackbar op het Stadionplein had aangevoerd. Hij kwam daar geregeld voor kalfskroketten en een broodje halfom en schreef in 2011 zelfs het voorwoord van het FEBO-jubileumboek

Voor de nieuwe FEBO-vestiging aan de rand van het plein is de naamsverandering goed nieuws. Het moet mogelijk zijn om met de Johan Cruyff Foundation overeenstemming te bereiken over de introductie op de menukaart van de Johan-kalfskroket en het broodje Johan-halfom. Ook zou ik graag het huisnummer van de FEBO veranderd zien van 132 in 14.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog:

Nog meer blogs van Frank van Kolfschooten

Lees alle blogs van Frank van Kolfschooten >

Frank van Kolfschooten