Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

The greatest save eve

17 februari 2019

Op het dieptepunt van de Brexit-crisis overleed deze week ook nog eens keeper Gordon Banks, de man van de ‘greatest save ever’ in de poule-wedstrijd tussen Brazilië en Engeland op het WK 1970 in Mexico. Op een YouTube-filmpje is te zien dat Pelé al was begonnen met juichen, voordat Banks de bal met een razendsnelle handbeweging over het doel wist te wippen. Hij werd er nog tijdens de wedstrijd heilig om verklaard.
Het filmpje laat ook zien dat Banks veel te snel op de grond ging liggen toen Jairzinho in de tweede helft op hem afstormde en het enige doelpunt van de wedstrijd maakte. Maar dat negeerde de opportunistische Engelse pers in een tijdperk dat de voetbalromantiek nog niet was vermoord door de VAR. De pers en het volk richtten de blik al op de finale: daarin zou de wereldkampioen van 1966 de Brazilianen nogmaals treffen en revanche nemen, dat wist men zeker.
Die finale zou er nooit komen. Banks kon de kwartfinale tegen West-Duitsland niet spelen door een voedselvergiftiging en de Engelsen verloren, mede door zwak spel van Banks’ vervanger Peter Bonetti, met 3-2. Er deed een complottheorie de ronde dat Banks vergiftigd zou zijn door de CIA, mogelijk via een fles bier, omdat de VS hoopte dat een wereldkampioenschap de politieke onrust in Brazilië zou indammen. Ja, het was vergezocht.
‘Banksy’ heeft het verhaal over zijn ‘greatest save’ nog vijftig jaar tot in den treure herhaald op bijeenkomsten door het hele land. Het gaf hoop aan een voetballand dat niet kon accepteren dat de glorietijd voorbij was. Zelfs premier May eerde Banks deze week. Zij moet hebben begrepen dat met de dood van ‘’Banksy’ de laatste hoop is vervlogen dat de natie zich nog miraculeus gaat redden uit de Brexit-misère.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Nog meer blogs van Frank van Kolfschooten

Lees alle blogs van Frank van Kolfschooten >

Frank van Kolfschooten