Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

De Ui is er niet klaar voor

19 juni 2014

In Uruguay leerde ik voetbal kijken met de radio.
Dat gaat zo: je draait de volumeknop van de slome televisiecommentatoren uit en zet de radio aan bij het beeld van de tv. Radioverslaggevers spraken sneller, schreeuwden harder en smeten met een beeldtaal waar ik als beginnend schrijvertje bleek bij wegtrok.
    ‘Hij zond hem waar de spinnen hun webben weven!’ Dat betekende dat er in de hoek van het doel was gescoord. Of wanneer een speler behendig lusjes maakte, maar niet tot doorslaggevende daden kwam: ‘Hij maakte de spaghetti klaar maar liep vast in de saus.’ Of over een weggeglipte bal: ‘hij liet hem los als een traan’. Hulde.

In die traditie van beeld en geluid scheiden, keek ik laatst Uruguay-Costa Rica met de Uruguayaanse verslaggever, in plaats van met de Nederlandse.
Dat ging zo: ‘De Ui is er niet klaar voor… de Kleine Reus schiet hem weg… het Kind komt weer alleen te staan.’
    Bijna elke speler heeft een bijnaam, een beeld bij de vent. Soms vergezocht zoals die Ui die zo zou worden genoemd omdat hij de vijand aan het huilen maakt, soms vanzelfsprekend zoals ‘Meester’ voor trainer Tabárez die schoolmeester is.
    Een heel elftal mag zich ook op een bijnaam verheugen. Die voor Nederland is misschien de mooiste: La naranja mecánica, The clockwork orange.

Door: Carolina ‘La holandesa’ Trujillo

 

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: ,

Nog meer blogs van Gastblogger

Lees alle blogs van Gastblogger >

Gastblogger