Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Het Johan Cruijff syndroom

24 april 2015

Er is weer rotzooi bij Ajax rond Cruijff. Dat had anders kunnen zijn.
In de officiële FIFA documentaire over de WK finale van 1974 zit een minder bekende scene. In de rust op weg naar de kleedkamer, blijft Flipper (Cruijff’s bijnaam bij Ajax in die tijd naar een populaire, kwetterende dolfijn in een tv serie) mekkeren tegen scheidsrechter. Hij krijgt een gele kaart en Taylor heeft zijn hand al op de rode, tot van Hanegem Flipper meetrekt naar binnen.
Cruijff is niets veranderd. Maar het rolmodel Cruijff rukt op. Het Johan Cruijff syndroom, het altijd tot het uiterste gaan voor het eigen gelijk, met als belangrijk kenmerk eerst de man spelen, dan de bal, is meer en meer de gewoonte in bestuurlijk Nederland. En ook deel twee van het Johan Cruijff syndroom, eerst niet luisteren, dan veel praten, dan weer niet luisteren en tot slot intimideren, of in omgekeerde volgorde, richt grote schade aan.
Altijd de beste van zijn groep, vervolgens decennia lang alleen maar jaknikkers om zich heen, wat had het toch mooi geweest voor Cruijff zelf, voor zijn club en als voorbeeldfunctie voor anderen als Flipper in de rust van de WK finale het veld was uit gestuurd … Die wedstrijd verloren we toch.
De individuele aanpak, zo’n leerervaring gun je iedereen.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: ,

Nog meer blogs van Erwin van de Pol

Lees alle blogs van Erwin van de Pol >

Erwin van de Pol