Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Cursus

10 juni 2011

Waar ze allemaal emplooi moeten vinden is me een raadsel, maar er zijn weer 14 ex-voetballers geslaagd voor de cursus “Coach Betaald Voetbal” van de KNVB. Voor een nieuwe cursus hebben zich onder meer Ronald de Boer, Bosvelt, Davids, Stam en Taument aangemeld (zouden er eigenlijk ex-profs bestaan die geen coach willen worden?).

Een cursus. Ik zie een klaslokaal voor me, met houten tafeltjes in rechte rijtjes. Een schoolbord waarop met krijt een voetbalveld is getekend. Witte kalklijnen op een groene ondergrond: net als in het echt. ‘DOORDEKKEN’, staat erboven. Rode en gele kruisjes geven de posities van spelers aan, de docent trekt pijlen tussen de kruisjes. Met het puntje van zijn tong tussen de lippen tekent Edje het voetbalveld over in zijn schrift. Onder de tekening van vorige week staat een grote rode krul, en er is een stickertje met een oranje bloemetje bijgeplakt.

Als de les erop zit, roken onze jongens nog een sigaretje op het plein. Het proefwerk ‘dode spelmomenten’ van die ochtend vonden ze belachelijk moeilijk, vooral die laatste vraag waarbij je op dat stomme ruitjespapier kruisjes moest zetten om de positie van het muurtje aan te geven. Volgens Ronald hadden ze dat nog helemaal niet gehad.
‘Echt wel, stond gewoon in het boek,’ zegt Edje.
‘Ik heb gewoon eerst met mijn passer een cirkeltje van 9 meter 15 rond de bal getrokken,’ zegt Jaap triomfantelijk.
Paul schrikt op. ‘Hè? Móest dat dan?’
‘Ik moet nu echt naar huis,’ zucht Gaston. Ronald gaat ook.
Ze roepen nog ‘tot morgen!’ en dan fietsen ze ervandoor, met hun bruinleren schooltassen onder de snelbinders.

 

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: , ,

Nog meer blogs van Hans Hogenkamp

Lees alle blogs van Hans Hogenkamp >

Hans Hogenkamp