Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Defensief vlaggen

12 december 2012

Mijn zoon speelt in de D1, en ik heb me opgewerkt tot de vaste vlaggenist van het team (er waren geen andere kandidaten). Al snel bleek dat je geacht wordt altijd langs de helft te staan van je eigen verdediging. In de rust moet je dus ook van helft wisselen. Toen ik het bij mijn eerste optreden waagde de logica daarvan in twijfel te trekken, reageerde de scheidsrechter geïrriteerd: ‘Anders sta je toch je eigen spelers te vlaggen?’

Vreemd, vond ik. Je vlagt toch altijd je eigen spelers? De hele wedstrijd sta je op lijn met je eigen verdedigers; je mag dus alleen niet je eigen aanvallers vlaggen. Dat je die een vrije doortocht zou gunnen wordt kennelijk als een groter risico gezien dan dat je doelpunten van de tegenstander ten onterechte afvlagt.

Maar ook in het grotemensenvoetbal vind ik een onterecht afgekeurd doelpunt juist veel irritanter en onrechtvaardiger dan een foutief toegekende goal, zoals ik een onschuldige in de gevangenis ook erger vind dan een misdadiger op vrije voeten. Maar bij pers en publiek is de verontwaardiging bij onterecht toegekende doelpunten steevast groter dan bij onterecht afgekeurde. En dus zien we iedere week weer loepzuivere goals die foutief worden afgevlagd: een regelrechte plaag.

Laten we om te beginnen eens collectief stoppen met zeuren over doelpunten waarbij de aanvaller een half metertje buitenspel loopt. Het invoeren van de sharia voor onnodig vlaggende assistenten (hand afhakken) kan wellicht ook helpen. Maar ik vrees dat de defensief vlaggende grensrechter niet uit te roeien valt. Hij zit in de genen van het voetbal.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: ,

Nog meer blogs van Hans Hogenkamp

Lees alle blogs van Hans Hogenkamp >

Hans Hogenkamp