Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Flow

11 februari 2015

Het meest merkwaardige aan de verloren WK-finale van 2010 was natuurlijk die dwaze, nerveuze agressie waarmee het Nederlands elftal de Spanjaarden tegemoet trad. Er was sprake van een vooropgezet plan om de tegenstander met fysieke intimidatie uit hun spel te halen.

Dit voornemen leidde slechts af van de hoofdzaak, waardoor het vooral de Nederlanders zelf waren die niet in de wedstrijd kwamen. Ze stonden op het veld met een instelling die Jackie Reardon en Hans Dekkers, auteurs van het boek ‘Mindset’, zouden typeren met de term ‘verhaaldenken’. Aandacht  en energie worden verspild aan omstandigheden, aan scenario’s en gedachten; dat alles gaat ten koste van de concentratie in het moment zelf.

‘Mindset’ is een mentale gids voor topsporters, een methode om bijvoorbeeld om te gaan met frustratie, stress en zenuwen tijdens een wedstrijd. Ontspanning in plaats van verkramping, innerlijke rust in plaats van dwanggedachten, zelfvertrouwen in plaats van angst, acceptatie in plaats van frustratie; het zijn allemaal zaken die je kunt trainen. Met als uiteindelijke doel: flow, de ultieme vorm van concentratie.

Gezien de enorme financiële belangen is het bijna onvoorstelbaar dat er in het voetbal nog zo weinig aandacht is voor het mentale aspect van de sport. Dat zal te maken hebben met kortzichtig nononsensedenken en machismo (we zien het hoongelach aan de borreltafel op RTL7 al voor ons), maar ooit zullen bestuurders en trainers toch wakker worden, lijkt me.

Het nemen van een strafschop bijvoorbeeld, is een zeer mentale aangelegenheid omdat er veel tijd is voor allerlei belemmerende gedachten. Na het lezen van ‘Mindset’ blijf ik achter met de overtuiging dat afgelopen zomer tegen Argentinië alle penalty’s gewoon erin waren gegaan als onze jongens hierin begeleid waren.

Goede mentale coaching had ons zo twee wereldtitels kunnen opleveren.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: ,

Nog meer blogs van Hans Hogenkamp

Lees alle blogs van Hans Hogenkamp >

Hans Hogenkamp