Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Geld op zijn bek

31 oktober 2014

Veel mensen zijn tegen Chelsea. Niet vanwege de club, maar vanwege Abramovitsj. Ik kan me daar wel iets bij voorstellen. Wie heeft er niet heimelijk gegniffeld toen er van de schreeuwerige ambities van Jordania bij Vitesse niets terechtkwam? Niet dat we iets tegen Vitesse hebben, maar we hebben iets tegen het geld. Het geld dat de boel komt overnemen. Het geld dat wel eventjes kampioen gaat worden. Het geld dat lijdt aan zelfoverschatting. We willen allemaal dat dat geld op zijn bek gaat.

Voetbal is allang geen strijd meer tussen de ene club en de andere, maar een competitie waarin hegdefunds, beursgenoteerde ondernemingen en oligarchen om de royale prijzenpot vechten. Dat weten we allemaal, maar we kiezen ervoor het te vergeten zodra we de tv aanzetten. De noodzakelijke ‘beleving’ – het nieuwste toverwoordje van de marketingtypes – is slechts een een product dat we consumeren.

Wie dit allemaal niet gelooft of cynisch vindt, doet er goed aan de documentaire ‘Baas in eigen club’ te kijken, die VPRO’s Tegenlicht deze week uitzond – hoe dan ook een absolute must see voor iedere voetballiefhebber. Naast de verontrustende verhalen over voetbalclubs waarbij honderd jaar traditie binnen één seizoen om zeep wordt geholpen door buitenlandse investeerders, brengt het ook een nieuwe stroming in beeld die hoop geeft voor de toekomst. We zien supporters die een eigen ‘fan-owned’ club oprichten, zoals FC United of ManchesterNiet met oliemiljarden, maar met boven een sigarenkistje geleegde spaarvarkens van arbeidersgezinnen. Moge dat geld nooit op zijn bek gaan.

http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2014-2015/baas-in-eigen-club.html

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: ,

Nog meer blogs van Hans Hogenkamp

Lees alle blogs van Hans Hogenkamp >

Hans Hogenkamp