Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Getverderrie

7 september 2016

En ik was net zo goed bezig, om de ergernis uit mijn leven te bannen. Bumperklevers laat ik glimlachend voorgaan, mijn gestolen fiets doe ik af met een nuchter schouderophalen (that’s life!), en ik mompel de godganse dag door dat deze of gene óók maar een mens is.

Maar gisteravond was er geen ontkomen aan. Een orkaan van ergernis trok over ons land, en samen met miljoenen landgenoten werd ik meegesleurd. Vanochtend zitten we met zijn allen chagrijnig op de fiets of mopperend in de trein, en dat op een ongeëvenaard prachtige nazomerdag.

Het is niet die scheidsrechter die ons dit leed berokkent. We doen het onszelf aan, door voetbal belangrijk te vinden. Door ervan te houden.

Maar het voetbal verdient onze liefde niet. Een sport waarin onrecht en willekeur niet alleen mogelijk zijn, maar zelfs aan de orde van de dag, daar is iets grondig mis mee. In arren moede zien sommigen er nog een soort romantiek in, maar de sport wordt er echt alleen maar lelijk van.

Voetbal is een echtgenoot die ons keer op keer mishandelt, maar waar wij telkens naar terugkeren omdat wij verslaafd zijn aan de bonbons die het soms voor ons meebrengt, al is dat hooguit één of twee keer per jaar. En dan nog kan een scheidsrechter zo’n bonbon op het laatste moment nog in een drol veranderen, en ons dwingen die op te eten.

Voetbal, getverderrie.

Er is maar één remedie. Mijn woning wordt een blijf-van-mijn-lijfhuis. Geen wedstrijden of samenvattingen meer, geen websites met voetbalnieuws, onderwerp taboe aan de eettafel, alle bolvormige objecten in de vuilnisbak.
Mijn eerstvolgende columns zullen gaan over de Amerikaanse presidentsverkiezingen en de pepernoten die alweer in de winkel liggen, terwijl de bomen nog vol in het blad zitten en het buiten strandweer is.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog:

Nog meer blogs van Hans Hogenkamp

Lees alle blogs van Hans Hogenkamp >

Hans Hogenkamp