Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Herinrichting

17 februari 2014

In de Van Swindendwarsstraat in Amsterdam-Oost lag tot voor kort een voetbalpleintje.

Mijn zoontjes voetbalden er bijna elke dag met Driss, Mounir, Mohamed, Ashraf en een Turkse tweeling waarvan ik de namen nooit kon onthouden. Vier tegen vier, of vijf tegen vijf. Tricks, poortjes, panna.

Als een van de jongens tegen het asfalt kletterde, hielpen de anderen hem overeind (‘gaat het?’). Het slachtoffer knikte dan geruststellend en veegde zijn bebloede handpalmen af aan zijn broek. Vanaf het muurtje langs de kant keek ik tevreden toe, met mijn gympen aan voor het geval ze een mannetje te kort kwamen.

Op een dag troffen we graafmachines op een omgeploegd pleintje, dat met hekken was afgezet. Mijn jongste zoon keek ernaar, met de bal onder zijn arm, en zei niets.

Er kwam een ‘bewonersbrief’ van het stadsdeel. Daarin stond dat het pleintje zou worden omgetoverd in ‘een plezierige ontmoetingsplek voor jong en oud, met veel groen’. Drie maanden later was het pleintje bezaaid met houtsnippers. Er stonden een paar metalen bankjes en een houten klimrek. Weggemoffeld in een hoek lag een voetbalveldje ter grootte van een postzegel. Niet eens groot genoeg voor twee tegen twee, laat staan vijf tegen vijf.

De herinrichting is alweer bijna een jaar geleden. De Turkse tweeling hebben we sindsdien niet meer gezien, en de rest nog maar één keer. Op oudejaarsdag hebben we op de plezierige ontmoetingsplek samen vuurwerk afgestoken.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog:

Nog meer blogs van Hans Hogenkamp

Lees alle blogs van Hans Hogenkamp >

Hans Hogenkamp