Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Het gevoel van Luxemburg

27 juli 2015

Danny Blind vond het ook een zware loting en de aanwezigheid van Wit-Rusland en Luxemburg in onze groep deden hem meteen denken aan de moeizame kwalificatie voor het EK van 1996. En ja hoor, daar haalde Danny ook de hardnekkige mythe weer van stal, dat Luxemburg ons destijds ‘gered’ zou hebben door te winnen van Tsjechië.

Op 7 juni 1995 ging Nederland met 1-0 onderuit in Minsk (knullig debuut van Edwin van der Sar), en Tsjechië verloor die avond met dezelfde cijfers in Luxemburg. Door die twee nederlagen vergrootte koploper Noorwegen zijn voorsprong en dat land leek al zeker van kwalificatie. Daardoor ontstond die avond het gevóel dat de Luxemburgers ons hadden gered. Dat gevoel bleef en groeide uit tot een van de hardnekkigste misverstanden in de scorebordjournalistiek.

In werkelijkheid werden we juist gered door de Tsjechen. Die maakten in augustus dat jaar een late gelijkmaker in Oslo en versloegen de Noren een maand later in Praag. Toen Nederland in november in De Kuip ook zelf won van Noorwegen (3-0, Seedorf, Mulder en Overmars) waren we de Noren voorbij.

Nederland werd tweede ten koste van Noorwegen, en Tsjechië won de groep. Als de Tsjechen in Luxemburg met 10-0 hadden gewonnen had dat achteraf voor Nederland dus geen enkel verschil gemaakt.

Maar het gevoel van die avond in juni is nooit meer weggegaan, en houdt nu al twintig jaar stand.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: , ,

Nog meer blogs van Hans Hogenkamp

Lees alle blogs van Hans Hogenkamp >

Hans Hogenkamp