Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Ik leg het nog één keer uit

14 oktober 2019

Gisteravond moest het Nederlands elftal weer uit in Minsk, dus ik voelde hem al aankomen.
En ja hoor, daar was-ie weer, vlak voor de aftrap, in de woorden van commentator Jeroen Grueter: ‘In 1995 werd het hier 1-0 voor Wit-Rusland, en op dat moment zag het ernaar uit dat Nederland het EK van 1996 zou gaan missen. Maar gelukkig was er die avond goed nieuws uit Luxemburg, waar de Tsjechen verloren, en Nederland bereikte uiteindelijk toch nog het EK in Engeland.’

Zucht. Hoofdletters dan maar: JONGENS HIER KLOPT GEEN REET VAN!
Toen we bij de kwalificatie voor het WK 2018  met Luxemburg en Wit-Rusland in de poule zaten, was dit bullshitfeitje ook al bij de NOS te horen. Daarom legde ik hier vier jaar geleden al eens uit dat dit hele Minsk-Luxemburgverhaal een mythe is die zich in ons collectieve voetbalgeheugen heeft vastgeschroefd. Nederland plaatste zich voor het EK 1996 uiteindelijk ten koste van Noorwegen. Tsjechië werd eerste in de groep en het had dus helemaal niets uitgemaakt als de Tsjechen in Luxemburg gewoon hadden gewonnen.

Ik zit zelf niet op twitter, maar zou een welwillende lezer deze column alsjeblieft willen twitteren naar @Jeroen_Grueter, @NOSvoetbal en @NOSsport, met het verzoek voortaan netjes hun huiswerk te doen en hun factcheckers wakker te schudden?

Want aangezien dit misverstand nu al 24 jaar standhoudt, kan dat zomaar 30 of 40 jaar worden, en krijgen we elke keer dat we met Wit-Rusland of Luxemburg in een kwalificatiepoule zitten dit gezeur weer. 
En ik heb er gewoon de kracht niet meer voor.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: ,

Nog meer blogs van Hans Hogenkamp

Lees alle blogs van Hans Hogenkamp >

Hans Hogenkamp