Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Kansloos

25 maart 2011

Waarom roepen commentatoren bij een doelpunt altijd zo makkelijk dat een keeper ‘kansloos’ is? Bij de ene goal krijgt de doelman de bal tussen de benen door, bij een andere blijkt uit de herhaling dat hij er met de vingertoppen nog nét aan zit. Dan heb je toch een heel redelijke kans, lijkt mij, maar volgens de verslaggever is zo’n keeper steevast ‘kansloos’. Je moet er maar eens op letten: in ieder blok samenvattingen komt het judicium ‘kansloos’ minstens vijf keer voorbij.

De letterlijke betekenis van ‘kansloos’ is dat een keeper de bal met geen mogelijkheid had kunnen tegenhouden zonder het schenden van een of meer natuurwetten. Bijvoorbeeld een bal die vanaf de doellijn tegen de touwen wordt gejaagd, terwijl de keeper zich in de middencirkel bevindt. Maar inmiddels betekent ‘kansloos’ zoiets als: de keeper kon er niks aan doen, het doelpunt valt hem niet aan te rekenen. Met ‘kansloos’ verleent de commentator de keeper vrijspraak.

Het tegenovergestelde van ‘kansloos’ is het door Van Gaal geïntroduceerde begrip ‘100%-kans’. Letterlijk betekent dit dat het voor de betreffende speler juist onmogelijk is de bal te missen zonder het schenden van natuurwetten. Het is dan ook hoogst merkwaardig dat 100%-kansen altijd worden gemist (anders hadden ze wel doelpunten geheten). Maar als ze er toch in waren gegaan was de keeper kansloos geweest.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: ,

Nog meer blogs van Hans Hogenkamp

Lees alle blogs van Hans Hogenkamp >

Hans Hogenkamp