Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Klassieke tragedie

6 maart 2012

Voor zover ik weet zijn er niet of nauwelijks voorbeelden van klassieke muziekstukken die zich met voetbal inlaten. Ik bedoel dus niet stadionliederen of Champions-League-thema’s die ontleend zijn aan het klassieke repertoire, maar beïnvloeding andersom: werken waarbij de componist zich heeft laten inspireren door gebeurtenissen uit het voetbal. Ik ken eigenlijk maar één voorbeeld: de aria ‘IJskoude Kuip’, een zangstuk voor tenor en piano uit 1985.

Deze prachtige kamermuziek, met stijlkenmerken van zowel Bach als Schubert, verhaalt in lyrische strofen over de wedstrijd in november 1985, waarbij België Nederland uitschakelde voor het WK voetbal in Mexico. Al bij het sombere intro, in een kalme 6/8 maat (andante, fis-mineur), voelt de luisteraar de tragedie naderen. Het middendeel is niettemin een uitbarsting van grote vreugde; na een stralende modulatie naar A-groot bejubelt de zanger het zo vurig gewenste tweede doelpunt van Robbie de Wit. Maar dit alles is slechts een opmaat voor de dramatische ontknoping, waarbij Grün uit een voorzet van Gerets de oranje droom aan diggelen kopt. Even is het stil – de stilte van het ongeloof – waarna de piano weer invalt en met een herhaling van het beginthema de droeve belofte inlost. De zanger doet er verslagen het zwijgen toe. Het stuk eindigt met een sonore cadens die peilloos verdriet weerspiegelt en de luisteraar in tranen achterlaat.

Het stuk werd op jeugdige leeftijd gecomponeerd door ene Hans Hogenkamp, en begin 2012 herontdekt tijdens het opruimen van de zolder in het ouderlijk huis van de toonkunstenaar. Het wordt ter beschikking gesteld (*) aan het Nationaal Archief van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.

(*) bij deze

 

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog:

Nog meer blogs van Hans Hogenkamp

Lees alle blogs van Hans Hogenkamp >

Hans Hogenkamp