Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Penaltybingo in De Kuip

2 september 2015

Ondanks de 4-0 overwinning op ADO was er afgelopen zondag toch wat gemor in de Arena. Waarom werden Ajax wéér twee loepzuivere penalty’s onthouden? In De Kuip gaan die ballen voor veel minder op de stip. Kuyt mocht in de eerste vier wedstrijden van het seizoen alweer drie keer raak schieten vanaf elf meter.

Klopt dit gevoel? Op het eerste gezicht lijken de cijfers wel iets te zeggen. In de laatste drie eredivisieseizoenen kreeg Feyenoord 11, 14 en 9 penalty’s en Ajax resp. 7, 2 en 4; een totaal van 34 tegen 13. En in dit seizoen staat de teller dus alweer op 3 tegen 0.

Om na te gaan of dit toeval is of dat er meer aan de hand is, biedt de statistische wetenschap uitkomst. De vooronderstelling (‘nulhypothese’) luidt dat beide clubs even veel kans hebben op penalty’s. Vervolgens kijken we hoe waarschijnlijk het is dat het waargenomen resultaat (13 penalty’s voor Ajax en 34 voor Feyenoord) optreedt onder de aanname dat de vooronderstelling waar is.

Met behulp van de juiste statistische test blijkt dat de genoemde waarschijnlijkheid (de ‘overschrijdingskans’) een waarde heeft van 0,3%. Dat is érg onwaarschijnlijk (een kans van 3 op 1000, en zelfs minder dan 1 op 1000 als we dit seizoen meetellen). De aanname dat beide clubs evenveel kans hebben op een penalty is dus niet houdbaar. Feyenoord krijgt structureel en significant meer penalty’s dan Ajax.

Nu de verklaring nog. Die zou zowel psychologisch kunnen zijn (onbewuste mechanismen in het scheidsrechtersbrein) als voetbalgerelateerd (Feyenoord zoekt meer fysieke duels op in de zestien). Ik zou het niet zo snel weten, maar interessant is het wel. Tijd voor nader wetenschappelijk onderzoek.

Statistische test uitgevoerd met behulp van http://www.evanmiller.org/ab-testing/poisson-means.html  (events=aantal penalty’s en days=aantal wedstrijden (102)).

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: ,

Nog meer blogs van Hans Hogenkamp

Lees alle blogs van Hans Hogenkamp >

Hans Hogenkamp