Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Polderdesign

17 april 2011

Wat zijn ze toch lelijk, die rugnummers van het Nederlands elftal. Opgebouwd uit rechte zwarte strepen in rechte hoeken. De 7 van Kuyt is een omgekeerde L, de 3 van Heijtinga een gespiegelde E. Alsof ze er vlak voor de wedstrijd achterkwamen dat de nummers nog ontbraken en de materiaalman met zwarte stroken tape nog even vlug een paar cijfers in elkaar heeft geflanst.
Ze gaan alweer een jaar of vijf mee, die rechte nummers. Wordt het niet tijd voor wat anders? Iets sierlijkers? Ik ben er persoonlijk helemaal klaar mee, met dat recht-toe-recht-aan-ontwerp. Snak naar krommingen en rondingen.
Het kan natuurlijk aan mij liggen. Misschien zijn kromme cijfers wel hopeloos achterhaald, is Nederland weer eens gidsland in een door de rest van de wereld met bogen en ellipsen verziekte rugnummeresthetiek.
Ja, wellicht zijn de rechte rugnummers boegbeeld van hypermoderne belijning uit de Nieuwe Hollandse school, in de traditie van Koolhaas en Rietveld. Zo’n vernuftig staaltje polderdesign, functioneel als onze Deltawerken en VINEX-wijken, strak als de fiere jonge boompjes die met een rubberen band aan hun houten steunpilaar zijn gekluisterd. Waterpas als onze winderige fietspaden die, geplaveid met vierkante grijze tegels, in een mistig verdwijnpunt versmelten met de kaarsrechte einder.
Lelijk dus, inderdaad.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: ,

Nog meer blogs van Hans Hogenkamp

Lees alle blogs van Hans Hogenkamp >

Hans Hogenkamp