Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Beste vriend

10 november 2011

Het zal halverwege de jaren tachtig zijn geweest, Cruijff was de trainer van Ajax, dat ik hem vroeg wat zijn favoriete wereldelftal was.

Ik had zo’n rubriekje in mijn Parool column. Alle door hem genomineerde spelers ben ik vergeten. Behalve de Russische verdediger Bessonov. Niet dat Cruijff zijn naam kende. We zochten samen naar een centrale verdediger tijdens een vreemde wandeling die me door alle ruimtes van het stadion De Meer voerde. Ik liep achter Cruijff aan met een opschrijfboekje in mijn hand. Om de een of andere reden haastte hij zich door de ingewanden van een verlaten stadion. Op weg waar naar toe? Ik had geen idee, maar volgens mij hij ook niet. Voorzichtig stelde ik de centrale verdediger van het Russische nationale elftal voor.
“Hoe heet hij? Doe die maar”, zei Johan. En opeens stonden we voor de deur van een lege bestuurskamer. Hij liet me binnen en verdween achter me in het niets.
Twaalf jaar later stelden Matthijs van Nieuwkerk en ik voor aan de gemeente Amsterdam om Cruijff te onderscheiden ter gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag. Men kende hem de zilveren legpenning toe. Aanvankelijk zou het gepaard gaan met een avond in Carré. Om die te bespreken moest ik naar Barcelona. Hij haalde mij en Johan Derksen van het vliegveld.
Cruijff rijdt net zo als hij praat. Midden in de stad drukte hij een oud vrouwtje in een Fiat-achtig autootje van de weg.
“Zag je dat? Ze snee me”, zei hij.
Als je die betoogtrant kunt volgen, is Johan je beste vriend.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: , , ,

Nog meer blogs van Henk Spaan

Lees alle blogs van Henk Spaan >

Henk Spaan