Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Ajax

1 mei 2019

Een van de mooiste aspecten aan de zegetocht van Ajax door Europa is dat er hele legers vierentwintigjarigen bestaan die dit nog nooit hebben meegemaakt. Gisteren keek ik de wedstrijd samen met mijn zoon en nog vier van zijn vrienden, allen vierentwintig. Ze waren dus allemaal geboren in het jaar voorafgaand aan het jaar waarin Ajax zijn laatste Champions League finale won.
Ze waren bekend met de verhalen. Al die verhalen moeten hun ongeveer in de oren hebben geklonken als de verhalen van mijn ouders (en die van hun vrienden) over de Tweede Wereldoorlog. De beeldkwaliteit was nog niet opperbest, maar die beelden leken toch ook niet te liegen.
Voor aanvang van de wedstrijd werd door een van de vierentwintigjarigen een gewetensvraag opgeworpen. Het was er een die ik al jaren niet meer had gehoord. “Wat zou je liever willen: dat Ajax de Champions League wint of het Nederlands elftal een WK?”
De meningen waren verdeeld. Ik wil iedereen tegen zichzelf in bescherming nemen, daarom geef ik alleen mijn eigen mening: “Het voordeel van het Nederlands elftal is dat er ook spelers in spelen die je graag bij Ajax had gezien. Het nadeel is dat er ook spelers meespelen die je nog niet over je lijk bij Ajax zou willen zien.” Bij die laatste categorie noemde ik een paar namen, waarbij ik mijn gezicht in afschuw vertrok. “Als alleen Ajax aan het WK mocht meedoen, waren we al vijf keer wereldkampioen geweest,” gooide ik er nog een schepje bovenop.
Dat is de grootste winst van het huidige Ajax: dat vijf vierentwintigjarigen er openlijk over kunnen filosoferen wat ze liever zien, een WK of winst in de Champions League. Zonder arrogant te zijn. Zonder te dromen.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog:

Nog meer blogs van Herman Koch

Lees alle blogs van Herman Koch >

Herman Koch