Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Bal

14 februari 2013

Ik ben een bal. (Dit mag één keer. Eén keer in je leven mag je een boek schrijven met een schrijver als hoofdpersoon, één keer een boek met als vertelperspectief een opgezette vos naast de open haard: het is in dat oude landhuis waar iemand met een pook is doodgeslagen, de opgezette vos is de enige die weet wie de dader is, dat dan weer wel).

Ik ben dus een bal. Dé bal, mag je gerust zeggen. De bal die straks in de wedstrijd zal worden gebruikt. Ik sta zogezegd in de basis, want de scheidsrechter heeft mij onder zijn arm. We staan in de spelerstunnel. De sfeer is gemoedelijk. De spelers van beide ploegen wisselen anekdotes en gore moppen uit. Eén is echt heel erg leuk, over een ontzettend dom wijf dat een avond ging stappen met…
We zijn begonnen. Daar is de aftrap. Bij de eerste schop met de punt van een voetbalschoen zet ik me altijd even schrap. Later went het. Nu ben ik nog wat stijf. Er zijn scheidsrechters die je weleens speels laten stuiteren in de spelerstunnel, dat helpt echt om een beetje los te komen.
Pijn doet het niet. Een kreeft in kokend water, dat doet pijn. Maar ik ben een bal. Er is ooit onderzoek naar gedaan (weggegooid geld!), maar wij voelen echt niets.
Daar ga ik! Godverdomme, bij de eerste trap al over de zijlijn! Een ballenjongen houdt mij te lang vast en krijgt (terecht) een harde schop in zijn buik.
Een andere bal dan ik wordt ingegooid. Ik lig eruit. Ik zal het woord matchfixing hier niet laten vallen. Dat doen ballen nooit.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog:

Nog meer blogs van Herman Koch

Lees alle blogs van Herman Koch >

Herman Koch