Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Baseball

30 augustus 2011

Vorige week in Newport, Rhode Island, liepen wij zomaar een baseballstadion binnen: gelokt door het felle licht van de schijnwerpers, en door het geluid van hout op bal. Het was een amateurwedstrijd, maar ook een amateurwedstrijd is in Amerika, waar alles al de hele dag aan speelfilms en tv-series doet denken, nauwelijks van echt te onderscheiden.

‘Waar komen jullie guys vandaan?’ vroeg een man van middelbare leeftijd nog geen minuut nadat we op de houten tribune hadden plaatsgenomen. Uit Nederland en Spanje, antwoordde ik, op mijn gezinsleden wijzend. Eerder voetballanden, voegde ik er ietwat overbodig aan toe. Van baseball hebben wij niet zoveel cheese gegeten.
‘Voel vrij te vragen,’ zei de man.
‘Nederland en Spanje zijn de nummer één en twee van de wereld,’ zei ik, terwijl ik net zo goed mijn mond had kunnen houden. De man keek mij vriendelijk aan, maar wel zoals je naar een Fin kijkt die je net heeft verteld dat zijn land nummer één is in langlaufen.
Kende hij Amerikaanse soccer-spelers? vroeg ik nu. Altidore?
Hij schudde zijn hoofd. Hij keek inmiddels naar mij of ik hem net had verteld dat we in ons dorp nog jaarlijks op de dag van de Heilige Santa Lucia een geit van de kerktoren naar beneden gooien.
Gelukkig werd er op dat moment net een homerun het stadion uitgeslagen. Buiten op straat klonken piepende remmen en glasgerinkel.
‘Dat was een hit,’ zei de man.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: ,

Nog meer blogs van Herman Koch

Lees alle blogs van Herman Koch >

Herman Koch