Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

CL

15 april 2015

Lang van tevoren, aan het begin van het seizoen, noteer ik in mijn agenda alle data waarop er wedstijden in de Champions Leugue worden gespeeld. Het exacte wedstrijdschema is dan nog niet eens bekend. ‘CL’ noteer ik op diverse dinsdagen en woensdagen door het lopende en het komende jaar heen.
Weken waarin er een ‘CL’ in mijn agenda staat, hebben een ander perspectief dan weken waarin er alleen maar ‘Anton en Esther hier eten’ en ‘langs garage’ te lezen valt. Een perspectief waarin er van een duidelijke en afgebakende invulling van de avond sprake is. Avonden waarop de vraag ‘Is er nog wat op tv?’ in het geheel niet gesteld hoeft te worden.
Door de ervaring wijs geworden ben ik een jaar of tien geleden met het CL noteren begonnen. Na een avond waarop Ajax tegen AC Milan speelde en ik uit eigen werk stond voor te lezen in een zaaltje in Westschaarsterbrug. Ik weet nog goed wat er toen door me heen ging. Wie zijn deze mensen? vroeg ik me af. Welke mensensoort gaat er op een avond met CL-voetbal naar een schrijver luisteren? Een schrijver zoals ik, was de volgende gedachte die zich onverbiddelijk opdrong.
Ook vanavond, tijdens Paris Saint Germain – Barcelona, zullen in zaaltjes door heel Nederland schrijvers hun keel schrapen en zich naar de microfoon toebuigen.
Wat zijn dat voor schrijvers? Wat zijn dat voor mensen die die zaaltjes vullen? Sinds een jaar of tien zit een schrijver zoals ik gewoon op de plek waar hij hoort te zitten: op de bank voor de tv.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog:

Nog meer blogs van Herman Koch

Lees alle blogs van Herman Koch >

Herman Koch