Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Fluitconcert

9 oktober 2017

Een van de beschamendste fluitconcerten ooit was dat in Amsterdam tijdens een oefeninterland Nederland-Spanje een paar jaar geleden. Het fluitconcert betrof Andrés Iniesta, een van de beste voetballers ter wereld. Hij werd uitgefloten door het Oranjelegioen omdat hij tijdens de WK-finale van 2010 het winnende doelpunt tegen Nederland had gemaakt.

Kan een fluitconcert ook plaatsvervangend beschamend zijn? Jazeker kan dat. Ik voelde die plaatsvervangende schaamte namens mijn in oranje toeters en bellen gestoken landgenoten. In mijn hart riep ik naar Iniesta: ‘Dit is te erg voor woorden. Maar niet alle Nederlanders zijn zo.’

In het voorjaar 2009 zat ik in het Bernabeu-stadion tijdens een Clásico Real Madrid – Barcelona (2 -6). ‘Laporta cabrón, España es tu nación,’ scandeerde een deel van de Madrid-supporters naar de toenmalige Catalaanse voorzitter van FC Barcelona. ‘Laporta klootzak, jouw land is Spanje.’

Vorige week dook dit spreekkoor opnieuw op, nu gericht tegen Gerard Piqué. Omdat hij een paar genuanceerde uitspraken had gedaan over de huidige crisis Spanje – Catalonië. Geëmotioneerde uitspraken waren het, en tegelijkertijd buitengewoon intelligent, een combinatie die zelden voorkomt.

Op het WK zal Piqué straks niet juichen nadat hij met het hoofd heeft gescoord. Hij zal ook niet zijn vinger op de lippen leggen, om de cabrón schreeuwende Spaanse supporters het zwijgen op te leggen. Rustig zal hij teruglopen naar zijn helft.

Hij zal in elk geval niet scoren tegen Nederland. Hij zal dus ook niet worden uitgefloten wanneer Spanje in 2019 een oefenwedstrijd tegen Nederland speelt.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: , ,

Nog meer blogs van Herman Koch

Lees alle blogs van Herman Koch >

Herman Koch