Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Focussen

27 oktober 2011

In de serie Parallellen tussen het voetbal en het leven zelf wilde ik het vandaag eens over het focussen hebben.

Zoals bekend draait alles in dat leven om concentratie (focussen). Wie geconcentreerd (gefocust) is, is gelukkig, luidt een Chinees gezegde. Of anders gezegd: je kijkt naar een bloem en je ziet die bloem ook echt.
Wie tijdens het schrijven niet gefocust is, bakt er niets van. Maar ook op de borrel waar het nieuwste boek van je collega wordt gepresenteerd, is het van levensbelang om gefocust te blijven. Je komt mensen tegen, oude vrienden van lang geleden, mensen die je hoopte nooit meer te zullen zien. Allemaal vertellen ze iets. Ondertussen kijken ze om zich heen of er niet ergens interessanter gezelschap dan jou te vinden is.
Zelf kijk je ook voortdurend om je heen. Hoe kom ik van hem of haar af? kun je alleen nog maar denken.
Bij voetbalwedstrijden van mijn eigen club overkomt het me de laatste tijd steeds vaker dat ik lang naar de duif kijk die vlak buiten het strafschopgebied is neergestreken. Kennelijk is het zo’n wedstrijd waarin duiven niet voor hun rust hoeven te vrezen.
Ik ben kortom niet gefocust. Of anders gezegd: ik zie noch de duif, noch de wedstrijd. Wie niet gefocust is, staat al vanaf het fluitsignaal met 1-0 achter.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: ,

Nog meer blogs van Herman Koch

Lees alle blogs van Herman Koch >

Herman Koch