Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Het Bob Ross-effect

19 januari 2011

Het liefst kijk ik toch naar wedstrijden waarin ik geen persoonlijk belang heb. Stoke City-Bolton Wanderers heeft op mij dezelfde heilzame uitwerking als Bob Ross die een bevroren bergmeer schildert.

Voor wie niet weet over wie ik het heb: Bob Ross geeft schilderles op tv. Hij is al jaren dood maar op tv schildert hij nog altijd door. Hij heeft een bos haar op zijn hoofd waarin twee reigerechtparen zouden kunnen nestelen. Zijn stem klinkt als marmiet die tergend langzaam over een niet al te heet toastje wordt uitgesmeerd.

De schilderijen van Bob zijn niet echt goed. Wel beschikt hij over een techniek die je binnen de schilderkunst het best als ‘een sluiproute’ kunt omschrijven. Hij maakt zijn kwast nat met groene verf en drukt hem ritmisch tegen het doek. En zie: binnen vijf seconden staat er een groene dennenboom. Altijddennenbomen. Tijdens zijn leven moet Bob Ross minstens elfduizend dennenbomen hebben geschilderd (totale schildertijd: drie uur en twintig minuten).

Als tijdens het zappen Bob Ross voorbijkomt, blijf ik altijd hangen. Een Zen-gevoel neemt bezit van het gebied rond mijn navel. Ik krijg opeens (jaren niet aan gedacht!) trek in marmiet op toast. Stoke City maakt gelijk: 1-1. We zijn weer helemaal terug in de wedstrijd.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog:

Nog meer blogs van Herman Koch

Lees alle blogs van Herman Koch >

Herman Koch