Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Kampioen

5 juni 2011

Waar was ik toen Ajax kampioen werd? In Uberlingen aan het Bodenmeer. Zelfs toen Kennedy werd vermoord, was ik nog dichterbij. Mooi stadje wel, Uberlingen. Je kon met een boot naar de overkant. In een restaurant aan de haven kon je op een menukaart uit honderdvierentwintig verschillende schnitzels kiezen.

Soms gaan dingen zoals ze gaan. Je noteert iets in een agenda. Veel te laat zie je dat Ajax op die dag tegen FC Twente speelt. Nou ja, stel je jezelf gerust, het kampioenschap zal op die dag toch wel beslist zijn?
Zo lag ik op die bewuste (historische!) middag op bed in mijn hotelkamer aan het Bodenmeer. Via de Radio 1-app van mijn iPhone kon ik de wedstrijd live volgen. Via de Eredivisie Live-app kon ik al een paar minuten later de goals terugkijken. Het was ouderwets en modern tegelijk, als het beschieten van een middeleeuws stadshart met een vanaf de schouder afgevuurde raket.
Vijf minuten voor het einde van de wedstrijd ging de telefoon. Radio 1 viel meteen uit de lucht. Of ik beneden een biertje kwam drinken.
‘Das… das ist… unmöglich,’ stamelde ik, en verbrak de verbinding. Ik vloekte. Daarna ging ik in Uberlingen een geschikt bushokje zoeken.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: ,

Nog meer blogs van Herman Koch

Lees alle blogs van Herman Koch >

Herman Koch