Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Kerstverhaal

30 december 2013

Ze hebben me gevraagd als Hulpkerstman. Na 2016 zou ik dan kunnen doorschuiven naar de functie van Hoofdkerstman. Ik was daar nogal verbaasd over. In 1998 ben ik namelijk al een keer Hulpkerstman geweest als assistent van dezelfde Kerstman als de nu beoogde Hoofdkerstman.

De Kerstman is oud. Op zich is er niks tegen leeftijd. Luis Aragonés was zeventig toen hij in 2008 Europees kampioen werd met Spanje. Een week geleden werd Vicente del Bosque (wereldkampioen in 2010, Europees kampioen in 2012) drieëenzestig, maar dat telt niet helemaal omdat hij er minstens tien jaar ouder uitziet. Gefeliciteerd!
Het gaat mij nu even om iets anders. Bepaalde krachten proberen mij van buitenaf zwart te maken. Rendieren worden tussen de twaalf en vijftien jaar oud. Een oudere Kerstman zou het contact met de jongere generatie rendieren hebben verloren. Aan de andere kant gaan er over mij opeens allerlei geruchten.
Zo zou ik me hebben schuldig gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. Ik zou me te vaak hebben opgehouden in de houten schuur waar de arrenslee rijklaar wordt gemaakt. Daar zou ik me hebben opgedrongen aan de ballenjongens die verantwoordelijk zijn voor het bevestigen van de kerstballen in de boom.
En last but not least de rendieren. Iedereen die weleens een kleedkamer heeft gedeeld met jonge rendieren, weet dat het altijd lastig is waar je moeten kijken. Naar het plafond? De vloer? De opstelling op het prikbord?
Een duobaan heb ik, zoals al zo vaak gezegd, nooit geambieerd. Maar ik begin me nu toch echt zorgen te maken dat iemand mij de Zwarte Piet probeert toe te schuiven.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog:

Nog meer blogs van Herman Koch

Lees alle blogs van Herman Koch >

Herman Koch