Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Klap

11 januari 2013

Ik was op dat feestje. Hamburg rond de jaarwisseling, altijd lachen. Sylvie zat al een hele tijd te zoeken en te zuigen. Nee, laat ik bij het begin beginnen. Mijn eigen vrouw. Doet ook altijd zo onschuldig. Tijdens etentjes bij ons thuis begint ze me onderhuids te provoceren. Altijd als er mensen bij zijn, ze heeft publiek nodig.

“Nou, Herman,” zegt ze bijvoorbeeld. “Daar hoorde ik je laatst toch heel iets anders over zeggen.”
Die toon! Die toon alleen al! Daarna knipoogt ze naar onze gasten. Mijn handen jeuken op zo’n moment. Maar ik houd me in. In gedachten geef ik haar een enorme hengst voor d’r harses. Dat ze steil achterover met haar kop tegen het keukenblok aan knalt.
“Godverdomme!” hoor ik Rafael zeggen op dat feestje in Hamburg. Dat was een paar minuten ervóór. Ik wil niet uit de school klappen, maar als ik hier letterlijk zou weergeven wat Sylvie zei (wat ze deed!) dan zou alles in één klap in een ander daglicht komen te staan.
“Ik ga ook scheiden,” zei Khalid op vertrouwelijke toon tegen me. Dat was ook ervóór, en niet erna zoals ze nu in alle media beweren. Toch vraag ik me nog altijd af wat hij dan met dat “ook” bedoelde. Toen kwam Rafael bij ons staan. Hij gaf in het kort weer wat Sylvie allemaal had gezegd. En gedaan. Maar dat hadden we “ook” al lang met onze eigen oren en ogen gehoord en gezien.
“Pik je dat?” zei ik tegen Rafael. “Pik je dat? Van een vrouw?”
De rest is geschiedenis.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: , ,

Nog meer blogs van Herman Koch

Lees alle blogs van Herman Koch >

Herman Koch