Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Luxeprobleem

3 april 2018

Ik heb een nieuwe definitie van een luxeprobleem. Ik ben momenteel in Barcelona. Morgen speelt de FC Barcelona in de kwartfinale van de Champions League tegen AS Roma. Mijn Catalaanse zwager, al sinds mensenheugenis sócio, heeft twee seizoenkaarten maar is zelf verhinderd. De andere seizoenkaart is voor zijn zoon (28), al sinds zijn geboorte sócio van de club.
“Jullie kunnen met zijn tweeën gaan,” zegt hij ongeveer een week geleden.
“Is dat wel een goed idee?” zeg ik, terwijl ik een zo opgetogen mogelijk gezicht probeer te trekken. “Gaat jouw zoon/mijn neef bijvoorbeeld niet liever met een vriend naar die wedstrijd?”
Ik kijk nog steeds blij, ongeveer zo blij als een reservespeler die alvast zijn trainingsjack mag uittrekken om langs de zijlijn warm te lopen voor een invalbeurt, maar in mijn hart neemt het luxeprobleem inmiddels zo’n vaste vorm aan dat ik bang ben dat het dwars door mijn blije gezicht heen te zien zal zijn.
“Ik zal het hem vragen,” zegt mijn zwager.
Het lijkt me geen goed idee, wil ik zeggen, maar in plaats daarvan zeg ik wat er van mij wordt verwacht. Iets hypocriets, waarin in elk geval het zinsfragment “… natuurlijk geweldig Messi in het echt te zien spelen…” voorkomt.
Het luxeprobleem is het volgende: ik zou eigenlijk veel liever naar de andere gelijktijdig te spelen wedstrijd Liverpool – Manchester City willen kijken. Beide wedstrijden zitten hier achter een decoder. Mijn zwager is de gelukkige bezitter van zo’n decoder. Maar in het hol van de leeuw niet naar Barcelona – AS Roma kijken, is zoiets als in hartje Rotterdam vragen waar je een Ajax-shirt met het rugnummer van Justin Kluivert zou kunnen kopen.
“Ik heb me bedacht,” zegt mijn zwager een paar dagen later. “Ik ga toch.”
Ik voel hoe iets diep in mijn binnenste een sprongetje maakt. Het luxeprobleem verdwijnt achter de horizon.
“Geen punt,” zeg ik. “Kan ik dan wel bij jou thuis naar de wedstrijd kijken?”

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog:

Nog meer blogs van Herman Koch

Lees alle blogs van Herman Koch >

Herman Koch