Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Moeder

22 november 2018

Na afloop van Duitsland-Nederland werd Virgil van Dijk geïnterviewd. Mijn vrouw, die zich tijdens de wedstrijd in een andere vleugel van het huis had opgehouden, liep nu langs de tv.
‘Wat een knappe man,’ zei ze.
Ik voel geen concurrentie met Virgil van Dijk. Je kunt een selfie met George Clooney maken en daarna ‘Zoek de verschillen’ spelen, maar beter is het nog om helemaal geen selfie met George Clooney te maken.
Nu is er een filmpje met Virgil van Dijk viral gegaan. ‘Viral’ is hetzelfde als dat iets de hele wereld over gaat: dat het op YouTube miljoenen keren wordt bekeken, zoals een doelpunt vanaf de eigen helft een werelddoelpunt wordt genoemd en vervolgens – inderdaad – viral gaat.
De scheidsrechter zegt iets tegen Virgil van Dijk, het lijkt of hij huilt, of in elk geval tranen in zijn ogen heeft. Later zal blijken dat hij net heeft gehoord dat zijn moeder is overleden. Van Dijk zegt niet ‘Wat vervelend voor u.’ Twee koppen groter, buigt hij zich naar de scheidsrechter toe, legt een arm om zijn schouder en vervolgens ook nog een grote hand op zijn achterhoofd en drukt hem kort tegen zich aan – zoals je een kind troost.
Ik heb het fragment meerdere keren afgespeeld. Het is mooi en ontroerend. Ik krijg elke keer een brok in mijn keel.
We huilen allemaal als onze moeder doodgaat. En als we getroost moeten worden, dan toch het liefst door Virgil van Dijk.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: ,

Nog meer blogs van Herman Koch

Lees alle blogs van Herman Koch >

Herman Koch