Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Nuchter

1 december 2014

Er is een nieuw type trainer geboren. Hij is helemaal van Nederlandse makelij, voor de volle honderd procent een product van eigen bodem, nog Nederlandser dan een pond kaas, nee, dan een boterham met kaas.
Het nieuwe type trainer is er nu zelf ook in gaan geloven. Dat komt door de voetbalprogramma’s op de televisie. De analisten en deskundigen die allemaal om het hardst roepen dat het zo ontzettend leuk is. Zo verfrissend ook. Iemand met plezier in het spelletje, maar tegelijkertijd met allebei de benen op de grond.
“Laten we nou met zijn allen gewoon effe normaal blijven doen en nuchter blijven,” zegt de nieuwe trainer. “Wij staan nu vierde, maar we zouden eigenlijk veertiende moeten staan.”
Hij is geen Pep Guardiola, José Mourinho, Diego Simeone, Jürgen Klopp, of Louis van Gaal. Hij is zo gewoon als een glas melk, zo Nederlands als je-mag-één-koekje-pakken-en-daarna-gaat-het-deksel-weer-op-de-trommel. Hij is iets waar we als Nederlanders met zijn allen trots op mogen zijn zonder naast ons schoenen te gaan lopen.
“Het moet niet gekker meer worden,” zegt hij, in heel gewone kleren. “We staan nu veertiende, maar we horen natuurlijk eigenlijk in de Jupiler League thuis.”
We treffen de heel gewone, nuchtere, zichzelf gebleven, verfrissende trainer in de kantine van het clubhuis. Een houten clubhuis zonder verstelbare douchekoppen of pistoletjes gezond. We nemen een glas water. We hebben het over heel gewone dingen.
“Het is maar een spelletje,” zegt hij met zijn beide benen op de grond. “Veel gekker moet het echt niet worden.”
Na een tweede glas water beginnen we nu toch wel vage trek in iets te krijgen.
“Jij ook een broodje bal?” vragen we hem.
“Zeg, laten we nou met zijn allen gewoon nuchter blijven,” antwoordt de trainer. “Vandaag is het een broodje bal, morgen degraderen we misschien alweer.”

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog:

Nog meer blogs van Herman Koch

Lees alle blogs van Herman Koch >

Herman Koch