Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Op reis

24 april 2017

Wie op reis is zal niet altijd alles live meemaken, luidt een oud Chinees gezegde. En wie zich tijdens de mooiste voetbalweken van het jaar op de autoroute bevindt, moet het zelf maar weten, zou ik daar graag aan willen toevoegen. Die heeft het onheil over zichzelf afgeroepen.

Ik heb alles geprobeerd in het mooie en moderne hotel in het centrum van Vichy. Eerst gewoon geïnformeerd bij de balie en ondertussen vooral rustig blijven ademhalen. Waarom de kanalen van Canal+ Sport niet geactiveerd waren. Oui? Non? Et pourquoi pas?

Daarna de illegale weg. Maar het internet liep niet echt lekker, zoals wel vaker in moderne hotels in Frankrijk. Merde! De beelden op mijn iPad liepen al vast voordat ze goed en wel in beweging waren gekomen. De diverse apps van de voetbalkanalen worden zoals bekend in het buitenland steevast geblokkeerd.

Zo beleefde ik de wedstrijd van het jaar, Ajax – Schalke 04, via het ‘live-blog’ van de NOS-app. Geen kwaad woord over deze service, het was bij gebrek aan echt bier nog altijd bier met een alcoholpercentage van 0,5 procent, maar toch voelde het als lang geleden, toen ik in een koud stenen huis in Umbrië de Falkland-oorlog volgde bij Met het oog op morgen op een voornamelijk statische ruis producerende transistorradio met sprietantenne.

Real Madrid – Bayern München zag ik vervolgens in een pension in de Spaanse Pyreneeën, waar de paar aanwezige Catalanen in het restaurant Real uitsluitend het allerslechtste toewensten. Daarna kwam Barcelona – Juventus op het betaalkanaal van mijn zwager in Barcelona, terwijl mijn zwager zelf in het stadion zat. En Schalke 04 – Ajax een dag later op hetzelfde betaalkanaal. Zondagmiddag Ajax – PSV, en later op de avond Real Madrid – Barcelona, een van de mooiste clásico’s van de afgelopen jaren.

De Chinezen weten het al drieduizend jaar lang: wie echt op reis wil kan het beste thuis blijven.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: ,

Nog meer blogs van Herman Koch

Lees alle blogs van Herman Koch >

Herman Koch