Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Radio

2 oktober 2015

Mijn favoriete Groucho Marx-scène gaat zo: Groucho, in doktersjas, voelt de pols van een bewusteloze man en kijkt op zijn horloge. Daarna zegt hij: ‘Of mijn horloge staat stil, of deze man is dood.’
Een nieuwe agenda dient voor mij in de eerste plaats om er alle belangrijke (lees: onmisbare) wedstrijdmomenten in te noteren. Zo staan er bij meerdere dinsdagen en woensdagen de simpele hoofdletters ‘CL’ genoteerd. Ook de kwalificatiewedstrijden van het Nederlands elftal verdienen meestal een eigen notering. Tijdens EK’s en WK’s kunnen er uiteraard geen etentjes worden gepland met mensen die niet van voetbal houden.
Toch was er kennelijk iets misgegaan, want gisterenavond reed ik tijdens de tweede helft van Molde-Ajax van Tilburg naar huis. Nederland bij nacht, een radiostem, hachelijke momenten in het strafschopgebied: een wedstrijd van Ajax was niet langer saai maar vooral rustgevend.
Toen gebeurde er het volgende: er werd een liedje opgezet. Midden in het live-verslag. Een nummer van Bruce Springsteen weliswaar, maar toch. Ik stelde me een wedstrijdverslag op televisie voor waarin we, net wanneer Memphis Depay aanlegt voor een schot, terugkeren naar de studio waar Jan Joost van Gangelen de naald van een pick-up op een grammofoonplaat laat zakken en ons een liedje laat horen.
En opeens wist ik het. De laatste twee kwalificatiewedstrijden van het Nederlands elftal zou ik niet op de televisie bekijken maar op de autoradio gaan beluisteren. Nederland in het donker, voorbijzoevende benzinestations, een radiostem. In de zevenentachtigste minuut krijgt Kazachstan een strafschop toegewezen – en dan een liedje, van Bruce Springsteen voor mijn part. Of deze man is dood, of mijn horloge staat stil.  

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: ,

Nog meer blogs van Herman Koch

Lees alle blogs van Herman Koch >

Herman Koch