Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Spreekkoren

3 februari 2015

Het is jammer dat in Nederland de spreekkoren vaak niet veel verder komen dan verwijzingen naar het beroep dat de moeder van de scheidsrechter zou uitoefenen. Ook van een grensrechter wordt soms, al dan niet ten onrechte, verondersteld dat hij wel geen vaste vriendin zal hebben. Beiden, grens- en scheidsrechter, zouden bovendien, na lang op een wachtlijst te hebben gestaan, de geslachtsdelen van een hond hebben gekregen.
Hoe het ook anders kan leerden wij tijdens de wedstrijd Manchester United-Liverpool afgelopen december. We zaten dichtbij de cornervlag waar kort voor de wedstrijd de spelers van Liverpool hun rek- en strekoefeningen deden.
‘Hey, Mario!’ schreeuwde iemand vanuit ons vak; de spits keek op en probeerde te achterhalen wie hem had geroepen. ‘You fucking wanker!’ schreeuwde dezelfde stem. Het gezicht dat Mario Balotelli vervolgens trok was dat van iemand die aan een schaaltje bedorven mosselen ruikt en daarna tevergeefs aan de ober duidelijk probeert te maken dat hij dit gerecht helemaal niet heeft besteld.
Het leukste gezongen spreekkoor tijdens de wedstrijd was gericht tot Liverpoolspeler Steven Gerrard. ‘Steve Gerrard, Gerrard/He slipped on his fucking arse/He gave it to Demba Ba/Steve Gerrard, Gerrard.’ Dit alles op de wijs  van ‘Whatever will be, will be’. Het verraderlijke van zo’n liedje is dat het nog uren, dagen, maanden, tot op de dag van vandaag in je hoofd blijft zitten – en nu dus ook in uw hoofd. De tekst slaat overigens op… nee, daar is hier geen ruimte voor.
Het werd 3-0 voor Manchester United. Al vanaf de 2-0 zong het hele stadion ‘He’s getting sacked in the morning!/sacked in the morning!/sacked in the mooor-ning!’ op de wijs van een up-beat, uptempo ‘Cuantanamera’, en gericht aan het adres van Liverpool-manager Brendan Rodgers.
Wij werden erg vrolijk van het meezingen van de liedjes, ook al zaten ze daarna nog dagen… etc.
Opdracht voor het sfeervak van een Nederlandse voetbalclub: verzin een tekst op de wijs van ‘Heb je even voor mij’. Als het goed is, zit dit lied nu voor de rest van de dag in uw hoofd – in mijn hoofd in elk geval wel.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: , ,

Nog meer blogs van Herman Koch

Lees alle blogs van Herman Koch >

Herman Koch