Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Tijdsverschil

7 oktober 2019

Om niemand voor het hoofd te stoten houden we het erop dat ik me afgelopen woensdag in een niet nader te noemen Oost-Europees land bevond. Op de dag van aankomst was de wedstrijd Valencia – Ajax. Aanvang 21.00 uur.

Ik verheugde me op een heerlijke avond alleen in mijn hotelkamer. Er was immers niets gepland: door de organisatie van het literatuurfestival was er in geen enkele mail gerept over een eventueel diner met uitgevers of andere schrijvers. De grootste nachtmerrie voor een voetballiefhebber zijn de anderen: de mensen die het op een Champions League- avond over Proust of de laatste Haruki Murakami willen hebben.

Groot was mijn schrik dan ook toen ik kort na de landing te horen kreeg dat er die avond wel degelijk een soort welkomstceremonie zou worden gehouden in het voormalig koninklijk paleis. Een ceremonie waar ik onmogelijk gemist kon worden. Of met andere woorden: mijn eventuele afwezigheid zou niet onopgemerkt blijven. Aanvang 20.00 uur.

Ik ging helemaal achterin zitten. Er waren meerdere toespraken in een taal die ik niet verstond. Toen kwam het strijkkwartet. Af en toe keek ik zo heimelijk mogelijk op mijn horloge. Het liep tegen 21.00 uur en nog altijd wist het strijkkwartet van geen ophouden. Ik kreeg het soort jeuk als onder een gipsverband: krabben is onmogelijk. Nu opstaan en de zaal verlaten zou zeker niet onopgemerkt blijven.

En toen pas kwam de ingeving: het was een uur later in het niet nader te noemen land. Valencia-Ajax begon hier niet om 21.00 maar om 22.00 uur! 

Eindelijk werd het stil. Zo rustig mogelijk liep ik naar buiten. Onderweg naar de uitgang leegde ik binnen een minuut twee glazen witte wijn. Op mijn hotelkamer had Hakim Zyiech net zijn wereldgoal gemaakt. Soms is geluk niets meer of minder dan een uur tijdsverschil.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Nog meer blogs van Herman Koch

Lees alle blogs van Herman Koch >

Herman Koch