Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Voetballes

18 februari 2019

Op dinsdagavond 5 maart om 21.00 uur zitten mijn zoon Pablo (24) en ik in het Bernabéu, in een vak met goed zicht op het veld tussen uitsluitend Madrilenen. Het wedstrijdverloop is tamelijk voorspelbaar. In de zeventiende minuut scoort Dušan Tadić met een volley na een voorzet van Noussair Mazraoui (0-1). In het vak vol Madrilenen worden de eerste sigaretten opgestoken. In de vierendertigste minuut is het weer raak: een flitsende combinatie tussen Frenkie de Jong, David Neres en Hakim Ziyech, door de laatste afgerond met een schot van net buiten de zestien (0-2).
In de tweede helft doet Real nog iets terug. In een minuut die er eigenlijk al niet meer toe doet maakt het via het knotje van Gareth Bale nog 1-2. Verlenging.
In die laatste dertig minuten gebeurt het. Matthijs de Ligt scoort, ook met het hoofd, de 1-3 na een voorzet van Donny van de Beek. Het hakje van Kasper Dolberg, na een steekpass van Nicolás Tagliafico, gaat te snel om te zien wat er nu eigenlijk precies gebeurt, zelfs niet in de herhaling (1-4).
Het spel van Ajax is wonderschoon en sprankelend. Een camera zoomt in op het hoofd van Sergio Ramos die op de tribune zit omdat hij zo slim was om opzettelijk zijn tweede gele kaart te pakken in de heenwedstrijd. Het hoofd kijkt zoals alleen Sergio Ramos kijken kan.
De Madrilenen in ons vak zijn zo goed als uitgerookt. Ze vragen ons waar ze zojuist getuige van zijn geweest.
‘Jullie hebben voetballes gehad,’ antwoorden wij in ons beste Spaans. ‘Net als in 1995. De komende weken zullen uitwijzen of jullie er iets van hebben geleerd.’

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: ,

Nog meer blogs van Herman Koch

Lees alle blogs van Herman Koch >

Herman Koch